در اغلب فرمهای استخدامی شرکتها، داشتن مهارت مذاکره جزو شرایط گرفتن نیرو میباشد. اما توانایی مذاکره نیاز به مجموعهای از مهارتهای فردی و ارتباطی دارد که برای دستیابی به نتیجه مطلوب مورد استفاده قرار میگیرند. شرایط مذاکره زمانی اتفاق میافتد که دو طرف یا گروهی از افراد در مورد حل مسئله یا هدف یک پروژه یا قرارداد با یکدیگر اختلاف نظر دارند. برای داشتن مذاکره موفقیت آمیز، لازم است که دو طرف گرد هم آیند و توافق نامهای را قبول کنند که برای هر دو قابل قبول باشد.
تجزیه و تحلیل مشکلات با هدف شناسایی علاقهمندیها و اهداف
مذاکرهکنندگان موفق و مؤثر باید مهارتهایی را برای تجزیه و تحلیل یک مشکل داشته باشند تا منافع هر یک از طرفین مذاکره مشخص شود. تجزیه و تحلیل دقیق مسئله، موضوع، طرفهای ذینفع و اهداف نتیجه را مشخص میکند. به عنوان مثال ، در مذاکره مربوط به قرارداد کارفرما و کارگر ، مشکل یا مسالهای که طرفین ممکن است با آن اختلاف نظر داشته باشند، حقوق و پاداش است. مشخص کردن مسائل مربوط به طرفین میتواند به یافتن راهی برای سازش هر دو طرف کمک کند.
آماده شدن قبل از جلسه
قبل از ورود به جلسه معامله، مذاکرهکنندگان ماهر برای این نشست آماده میشوند. آمادهسازی شامل تعیین اهداف، زمینههای تجارت و گزینههای جایگزین برای اهداف اعلام شده است. علاوه بر این، مذاکرهکنندگان تاریخچه روابط دو طرف و مذاکرات گذشته را برای یافتن زمینههای توافق و اهداف مشترک مطالعه میکنند. پیشینهها و نتایج گذشته میتواند موجبات مذاکرات فعلی را فراهم کند.
مهارت گوش دادن
مذاکرهکنندگان خبره این مهارت را دارند که در طول بحث به دقت به طرف مقابل گوش دهند. گوش دادن دقیق، توجه به زبان بدن و همچنین ارتباط کلامی را شامل میشود. برای یافتن زمینههایی برای سازش و به نتیجه رساندن بحث، گوش دادن به طرف مقابل در طول جلسه حائز اهمیت است. مذاکرهکننده ماهر به جای اینکه بخش عمدهای از وقت مذاکره را صرف بیان مزیتهای دیدگاههای خود کند، وقت بیشتری را به گوش دادن طرف مقابل اختصاص میدهد.
کنترل احساسات
یک مذاکرهکننده باید بتواند در حین مذاکره احساسات خود را کنترل کند و این کار از اهمیت بالایی برخوردار است. مذاکره در مورد موضوعات بحث برانگیز میتواند ناامید کننده باشد، اگر احساسات، کنترل جلسه را در دست بگیرد، میتواند منجر به نتایج نامطلوبتری شود.
ارتباطات روشن و اثربخش
مذاکرهکنندگان باید توانایی برقراری ارتباط واضح و مؤثر با طرف مقابل را در طی مذاکره داشته باشند. اگر مذاکرهکننده موضوع خود را به وضوح بیان نکند ، ممکن است سوء تفاهم ایجاد شود. در طی یک جلسه چانه زنی، یک مذاکرهکننده موفق باید مهارتهایی را برای بیان نتیجه مطلوب خود و همچنین استدلال خود داشته باشد.
همکاری و کارگروهی
مذاکره، لزوماً یک طرف، مقابل توافق دیگر نیست. مذاکرهکنندگان خبره باید مهارت لازم را برای همکاری با یکدیگر به عنوان تیم داشته و در طی مذاکرات، فضای همکاری مشترکی را رشد دهند.
مهارت حل مسئله
افراد دارای مهارت مذاکره این توانایی را دارند که به دنبال راهحلهای مختلفی برای مشکلات باشند. فرد به جای تمرکز بر هدف نهایی خود برای مذاکره، میتواند بر حل مسائلی که ممکن است باعث خرابی برقراری ارتباطات شود متمرکز شده، تا هر دو طرف این مسئله از آن بهره بگیرند.
توانایی تصمیم گیری
رهبران دارای مهارت مذاکره این توانایی را دارند که طی یک مذاکره، قاطعانه عمل کنند. شاید لازم باشد در زمان مذاکره بر سر یک توافق نامه، برای پایان دادن به بن بست، به سرعت تصمیمی گرفته شود تا مذاکره به نتیجه برسد.
حفظ روابط خوب
مذاکرهکنندگان کارآمد از مهارتهای فردی برای حفظ رابطه کاری خوب با طرف مذاکره، استفاده میکنند. آنها صبورانه و در جهت ترغیب دیگران البته بدون کلک بازی میتوانند در مذاکرات دشوار، فضایی مثبتی را ایجاد کنند.
اصول اخلاقی و اعتبار
اطمینان خاطر داشتن از یک مذاکرهکننده معتبر دارای اصول اخلاقی، فضای قابل اعتمادی را برای مذاکره ایجاد میکند. طرفین مذاکرهکننده باید به این اعتماد دست پیدا کنند که طرف مقابل به وعدهها و توافقنامهها عمل خواهد کرد. یک مذاکرهکننده باید مهارتهایی را برای اجرای وعدههای خود پس از پایان چانهزنی داشته باشد.